Een tijdje terug werd ik door mijn dochters verrast met dit heerlijke ontbijt op bed. Een uiting van hun liefde voor mij. Daar werd ik heel blij van. Vooral van hun enthousiasme en de lieve bloemetjes, waarmee ze het hadden versierd.

Wist jij dat mensen op verschillende manieren liefde en waardering ervaren? Er zijn 5 universele talen van liefde en iedereen heeft er 1 of 2 waardoor je je het MEEST geliefd en gewaardeerd voelt.

Wat is jouw taal van liefde? En wat is de liefdestaal van je partner, je kinderen, ouders, beste vriend(in)…

Dit zijn de 5 liefdestalen:

Positieve woorden

Je vindt het fijn als je positief benaderd wordt met woorden. Complimenten doen je heel goed. Woorden als ‘ik hou van je’ of ‘wat fijn dat je dat gedaan hebt’ zijn erg belangrijk voor je. Als tijdens een ruzie de ander zwijgt en je genegeerd wordt, voel je je ongelukkig. Beledigingen maken veel indruk op je en zal je niet snel vergeten.

Samen zijn

Bij deze liefdestaal gaat het om tijd en écht aandacht hebben voor elkaar. Samen leuke dingen doen is het toppunt van geluk, zoals samen lunchen, samen op stap, een weekendje weg. Je wilt praten over wat je bezighoudt en je tijd delen met diegenen waar je het meeste om geeft en van houdt. Niet opletten, geen contact opnemen, afspraken uitstellen en niet luisteren, vind je heel vervelend.

Cadeautjes

Als je deze liefdestaal hebt, geniet je ervan als iemand attent is en moeite heeft gedaan om een cadeautje voor je uit te zoeken. Het gaat niet om materialisme en al helemaal niet om wat het cadeautje heeft gekost, als het maar met zorg is uitgekozen of zelf gemaakt. Een gemiste verjaardag of als iemand je het gevoel geeft dat hij zich ervan af heeft afgemaakt, kwetst je.

Hulpvaardigheid

Wat voor een ander doen, kan ook een uiting van liefde zijn. Je voelt je bijvoorbeeld gewaardeerd als je thuiskomt en alles netjes is en goed is geregeld. Je vindt het belangrijk om goed voor een ander te zorgen, maar ook dat er goed voor jou wordt gezorgd. Luiheid, dingen niet doen en de ander nog meer werk bezorgen, wordt je niet in dank afgenomen door mensen met deze liefdestaal.

Lichamelijke aanraking

Een aai over je bol, handen vasthouden, tegen elkaar aanzitten, een omhelzing… allemaal krachtige manieren waarop jij je geliefd voelt. Maar deze liefdestaal gaat óók over een schouderklopje, een spontane knuffel voor bijvoorbeeld je kind of vriendin. Zonder lichamelijk contact ervaren mensen met deze liefdestaal weinig tot geen liefde. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing.

Wat is jouw diepste emotionele verlangen? Wat heb jij nodig, zodat jouw liefdestank gevuld blijft? En hoe kun je het beste aansluiten op de liefdestaal van de ander? Tijdens een personal coachingstraject staan we hier onder andere bij stil.

#mariancoacht #coach #loopbaancoaching#persoonlijkecoaching#lifecoaching#stresscoaching #stressburnout #lelystad #dronten #zeewolde #almere #emmeloord #harderwijk #kampen #zwolle #flevoland #overijssel #gelderland